blank.png
Ön vajon jól látja?

Minsell 100 hue test
Teszt kitöltés alatt
Teszt eredménye
Teszt értékelése

A méréstechnikában a mérhető mennyiségeket szeretjük. Mennyi mindent tudunk kezdeni egy darab vassal! Megmérhetjük a méreteit, keménységét, összetételét, elszakíthatjuk, stb. Viszont mi történik akkor, ha egy színnel állunk szemben?

A válaszokért olvasson tovább!


Gyakran láthatjuk, hogy milyen egyszerű dolog megmérni a színt. Csak rárakjuk a festett lemezre a hordozható X-Rite Ci62-es műszerünket, ami azonnal kiad három színkoordinátát, és elégedettek vagyunk vele.

Viszont van, amikor ez mind nem elég. Van, amikor nagyobb szerepe van a színhelyes látásnak, mint bármilyen műszernek.

Tegyük fel, hogy van két piros műanyagunk, és meg kellene mondanunk, hogy szürkeskálán hanyas fokozatnak felel meg a két szín közötti eltérés. Első olvasatra nem tűnik bonyolult feladatnak. Csak rá kell nézni! De a piros egy trükkös szín! Sok árnyalata van, amit egyformának látunk, és a színtévesztésben is nagy szerepe van a pirosnak.

Nem látjuk? Akkor mérjük meg!

A műszer tévedhet, lehet mérési hiba, lehet az eszköz pontatlansága, lehet a mérési módszerben okozott változás, lehet, hogy a minta alakja miatt sehogy sem lehet megmérni… Mind-mind azt eredményezi, hogy valami nem jó. Egy olyan problémánál, amit esetleg egy szempillantással is fel lehet mérni. Csak megfelelő megvilágítás és egy színhelyesen látó ember kell hozzá.

A megfelelő megvilágítás még viszonylag egyszerű, ugyanis napjainkban megvilágítótestek széles repertoárja áll rendelkezésünkre. Csak azt kell eldönteni, hogy mekkora és mennyi kell. Igény szerint a kisebb kabinoktól a teljes szobákig, bármit el lehet látni kalibrált fényforrásokkal, amik 4000 órán keresztül ontják magukból a D65-ös fényt. (Vagy az A, F, D50, CLF stb fényeket.)

A megfelelő látással rendelkező személy kiválasztása már egy fokkal nehezebb feladat, de a tudomány itt sem hagy minket cserben. Hosszú évek óta alkalmazzák színekkel foglalkozó szakemberek a Farnsworth-Munsell 100 színárnyalat tesztet.

De mi is ez tulajdonképpen?

Az 1940-es években Dean Farnsworth 100 szín 15 színárnyalatát rendszerezte és írta le a Munsell színrendszer alapján. Az eredeti tesztben színes csempéket kell sorba rakni szabványos megvilágítás mellett, majd kiértékelés során összehasonlítják a helyes sorrenddel, és ez alapján eldönthető, hogy az adott szín árnyalatait helyesen látja-e az értékelő. Napjaink információs társadalmában már megjelentek a számítógépen is kitölthető tesztek. Ezeknek azonban érdemes felkészülten nekifogni. A monitorok színhelyessége hagy némi kívánnivalót maga után, így csak kalibrált monitoron ajánljuk.

A napokban bukkantunk rá egy online Munsell tesztre, amelynek keretében Ön is tesztelheti, hogy jól látja-e a színeket. Mire van szüksége? Csak 10-15 perc szabadidőre. (Azért az eredményt ne vegye készpénznek, ha nem kalibrált monitoron végezte a tesztet.) A tesztet ezen a linken érheti el.